Radiohead passe à table !

Kid ACette histoire circule pas mal sur Internet en ce moment. Comment marier mets, vin …et musique.

Pour moi, c’est de l’ordre du vieux fantasme. Après quelques tentatives plutôt décevantes, j’ai renoncé. Quoique…

Voici donc la contribution audacieuse du chef-cuisinier Kyle Hanley et du sommelier Joseph Allerton: un menu en 10 plats, 10 vins et 10 morceaux de l’album Kid A de Radiohead.

Si j’ai bien compris, c’est proposé à $ 120 pour un nombre très limité de convives.

Et cela donne ceci:

01 Everything in Its Right Place: Pan-seared diver scallop, yuzu fluid gel, fried cellophane noodle, lemongrass ponzu, chili oil. With Pfalz Riesling.

02 Kid A: Black caprese. With Alto Adige Kerner.

03 The National Anthem: Pan-seared lamb chops, crispy pig ear, blood orange reduction. With 100 percent Mourvèdre.

04 How to Disappear Completely: Oil-poached monkfish, white asparagus, white balsamic vinaigrette, daikon sprouts. With Leelanau Good Harbour Golden Ale.

05 Treefingers: Tomato granita. With cilantro-infused gin, jalapeño syrup, fresh lime, sea salt, chili oil.

06 Optimistic: Maple sugar-seared duck breast, pink peppercorn gastrique, orange juniper pearls, shredded confit. With Anderson Valley Knez Pinot Noir.

07 In Limbo: Shades of Bouillabaisse. With Cava VallDolina.

08 Idioteque: Arugula salad, sous-vide egg, lardo croutons, manchego crisps, crispy pancetta, smoked sherry vinaigrette, meyer lemon foam, caper dust. With Mezcal Chartreuse sour, dash of Ango.

09 Morning Bell: Meyer lemon sorbet. With gin and tonic.

10 Motion Picture Soundtrack: Mousse dou with blackberry pâte de fruit Niepoort LBV port.

Snif, je n’ai pas tout compris: est-ce grââve, docteur ?